Najmä ľudia vo vyššom veku sa sústreďujú na príjem vápnika, aby zabránili vzniku osteoporózy. Horčík za taký dôležitý považovaný nie je, hoci tieto dva minerály i v tomto smere „spolupracujú“.
Keď horčík chýba…
Nízka hladina horčíka môže viesť nielen k rednutiu kostí, ale aj k vysokému krvnému tlaku, cukrovke a migréne. Vedecké výskumy naznačujú, že tento minerál hrá dôležitú úlohu aj pri riešení stavov ako bolesť hlavy, chronické bolesti, poruchy spánku, či dokonca astma. Nedostatočné množstvo horčíka bolo preukázané aj u ľudí, ktorí trpia depresiami. Horčík pomáha bojovať aj so syndrómom nepokojných nôh a predmenštruačným syndrómom.
Funkcie magnézia
Magnézium plní v ľudskom tele viacero dôležitých funkcií. Tak napríklad spolu s vápnikom pomáha udržiavať silné a zdravé kosti. Podieľa sa na zaistení normálneho krvného tlaku a rytmu srdca. Je potrebný pri výrobe energie a napomáha správnej funkcii nervov i svalov. Ovplyvňuje hladiny vápnika, vitamínu D, zinku, draslíka a ďalších živín. Podporuje činnosť imunitného systému.
Horčík, vápnik a zdravé srdce
Horčík s vápnikom sa spolupodieľajú na mnohých činnostiach v ľudskom tele. Čo sa však stane, keď je vápnika príliš a horčík naopak chýba? V tomto prípade sa zvyšuje riziko vzniku svalových kŕčov, a tak je ohrozený aj najdôležitejší orgán v ľudskom tele, teda ľudské srdce. Nedostatok horčíka tiež zvyšuje riziko vzniku zápalu, ktorý môže viesť nielen k srdcovým chorobám, ale aj k ďalším civilizačným ochoreniam.
Mohlo by vás zaujať: Chýba vám draslík, horčík alebo železo? Nájdete ho v týchto potravinách!
Zdroje horčíka
Najideálnejšie je prijímať horčík v prirodzenej podobe. Pri mnohých potravinových zdrojoch horčíka platí, že ak obsahujú vlákninu, je v nich prítomný aj tento minerál. Za skvelé zdroje sú považované:
- listová zelenina (špenát, mangold)
- morské riasy
- strukoviny (fazuľa, hrach, sójové bôby)
- orechy (mandle, kešu, píniové, vlašské a para orechy)
- semená (tekvicové, slnečnicové, sezamové)
- celé zrná (pšeničné otruby, ovsené vločky)
- minerálne vody s jeho obsahom
- tmavá ryža
- avokádo
- kakao
- tmavá čokoláda
- banány
- bylinky (bazalka, rasca, majorán)
- mak
Odporúčané denné dávky
Odporúčaný denný príjem horčíka sa mení v závislosti od veku i zdravotného stavu. U ľudí nad 50 rokov sa odporúča dopĺňať horčík nasledovne: muži nad 50 rokov by mali denne prijať 420 mg horčíka, ženy 320 mg.
Všetko pre zdravé telo a dušu nájdete na www.vysetrenie.sk
Máte ho dosť?
Nie je jednoduché zistiť, že v organizme magnézium chýba. V počiatočných fázach sa jeho nedostatok prejavuje hlavne nechutenstvom, únavou, slabosťou, bolesťami hlavy, podráždenosťou. Ak s deficitom tohto minerálu bojuje človek dlhšie, vyskytujú sa svalové kŕče, brnenie končatín, zmeny osobnosti, poruchy srdcového rytmu.
Nedostatkom horčíka sú ohrození hlavne alkoholici a ľudia, ktorí užívajú určité skupiny liekov (niektoré antibiotiká, diuretiká), alebo trpia cukrovkou, Crohnovou chorobou (chronický zápal niektorej časti tráviacej sústavy), ochoreniami obličiek atď. Prechodný nedostatok sa môže objaviť aj u ľudí, ktorí majú hnačku alebo zvracajú. Za nižšie množstvá horčíka v ľudskom tele môžu byť zodpovedné i tieto faktory: dlhodobý stres, silná menštruácia, nadmerné potenie, či neprimerané pitie kávy.
Nadmerný príjem horčíka
Zdravé ľudské telo nemá problém s odstránením nadmerného množstva horčíka prostredníctvom obličiek. Ak by s tým predsa len ťažkosti malo, napríklad v prípade užitia neprimeraného množstva výživových doplnkov, prejaví sa to hnačkou, nevoľnosťou, či kŕčmi v bruchu.
Dopĺňate si zásoby horčíka aj výživovými doplnkami alebo vsádzate výlučne na potraviny? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.
Zdieľať na