Obezita sa dnes považuje za ochorenie a stáva sa celosvetovým problémom. Primárnou príčinou jej rapídneho nárastu sú zmeny životného štýlu, ktorý je typický nedostatkom pohybu a stravou bohatou na tuky. Dobre živené telá nie sú výnimkou ani u nás. Platíme však za ne privysokú daň v podobe civilizačných chorôb a predčasných úmrtí. Naše zdravie a hmotnosť máme ale predovšetkým v našich rukách.
Obezita = príliš veľa energie
Príčinou tučnoty je najčastejšie kombinácia väčšieho energetického príjmu, nedostatku pohybu, dedičných a psychických vplyvov. Len zriedkavo je na vine iné ochorenie. Organizmus premení nadbytok energie vždy len na tuk, ktorý skončí hlavne okolo pásu a v ďalších záhyboch inde po tele.
Nie je obezita ako obezita
Ženský, čiže gynoidný typ obezity, sa prejavuje nahromadením tuku v oblasti slabín a stehien. Z hľadiska hrozby civilizačných chorôb nie je taký nebezpečný.
Na rozdiel od toho mužský, androidný typ obezity, predstavuje významný rizikový faktor mnohých civilizačných ochorení. Tuk sa pri ňom hromadí v brušnej oblasti.
Mohlo by vás zaujímať: Obezita nie je len estetickým problémom: Zvyšuje aj pravdepodobnosť rakoviny
Nadváha či obezita?
Všeobecne sa za obéznu považuje osoba s BMI vyšším ako 30. Hodnota BMI v rozmedzí 25 – 30 je označovaná ako nadváha. Pri hodnotení obezity sa odporúča vziať do úvahy aj pomer pás a boky. U žien by mal byť menší než 0,8 a u mužov menší než 1.
Pre jednoduchšiu orientáciu poslúži obvod pása. U žien sú hraničné hodnoty 81 – 89 cm, na závažnú obezitu upozorňuje obvod nad 89 cm. U mužov sú analogické hodnoty 95 – 102 cm a viac než 102 cm.
Nielen ťažký, ale aj kratší život
Už nadváha priamo ovplyvňuje zdravie. Dôsledkom obezity je celý zástup vážnych, život sťažujúcich a skracujúcich diagnóz. Najčastejším z kardiovaskulárnych ochorení je arteriálna hypertenzia. Z rozsiahlych štúdií vyplýva, že obezita sa spája aj s vyšším rizikom infarktu myokardu, anginy pectoris, cievnej mozgovej príhody a cukrovky 2. typu. Toto riziko rastie s BMI bez ohľadu na prítomnosť ďalšieho ochorenia.
Opakovane bola potvrdená vyššia úmrtnosť na srdcovo-cievne choroby u osôb s vyšším BMI (nad 25) a nižšou fyzickou aktivitou než u osôb s normálnou hmotnosťou a fyzicky aktívnejších.
Mohlo by vás zaujímať: Najvyšší čas schudnúť: Kilá navyše môžu človeku ubrať aj tri roky života
Nádej na zlepšenie
Mnoho ľudí si neuvedomuje, že skoro 40 percent energie v ich strave tvoria tuky. Organizmus také množstvo nevie spracovať. Časť cirkuluje v krvi a vedie k postupnému upchávaniu ciev. Srdcovo-cievne choroby sú u nás najčastejšími príčinami smrti. Najväčším vinníkom je práve nadbytok tukov v potrave.
Americký kardiológ, doktor Ornish dokázal, že zníženie ich konzumácie môže vyliečiť už existujúce srdcové ochorenie. Jeho štúdia popisuje prípady pacientov s čiastočne vyliečenou aterosklerózou. Zlepšenie dosiahli vylúčením mäsa a vysokotučných mliečnych výrobkov zo stravy.
Žiť zdravšie sa oplatí
Skladbou a množstvom potravy dokážeme ovplyvniť nielen srdcovo-cievne choroby, ale preventívne aj rakovinu hrubého čreva. Základom optimálnej telesnej kondície a dlhovekosti je strava s nižším obsahom tukov. Okrem množstva tuku však záleží aj na jeho formách a spôsobe úpravy.
Tá istá životospráva, ktorá dokáže znížiť riziko vzniku vážnych ochorení, súčasne pomôže udržať normálnu hmotnosť. Vyradenie vysokotučných potravín z jedálneho lístka robí priam divy, no vyžaduje si to najmä ochotu osvojiť si nové zvyky.
Potrebám organizmu najlepšie zodpovedajú potraviny s nižším obsahom tuku, ideálne menej než 20 g na 100 g. Namiesto tučných druhov mäsa si dajte na tanier častejšie olejnaté ryby, semená, orechy a strukoviny. Jedlá pripravujte s ľanovým, repkovým alebo olivovým olejom. Obsahujú nenasýtené tuky, ktoré prospievajú zdraviu aj postave.
Mohlo by vás zaujímať: FOTO Hmotnosť je len číslo: Presvedčia vás ľudia, ktorí neschudli, no vyzerajú fantasticky
Naučte sa sledovať zloženie
Okrem viditeľných tukov ako je maslo, margarín, olej či masť, existujú aj ich skryté podoby. Nachádzajú sa v mlieku, syroch, mäse a mäsových výrobkoch, tukovom pečive a v sladkostiach. Práve pri ich konzumácii zvýšte pozornosť a venujte chvíľu preskúmaniu ich zloženia.
Pre svoje zdravie a postavu urobíte ešte viac, ak si budete všímať aj ďalšie biologické hodnoty, ktoré súvisia s využitím tuku v organizme. Vyberajte si potraviny s vyšším obsahom vlákniny – viac než 3 g na 100 g, ale zároveň s nízkym podielom cukru – menej ako 10 g na 100 g. Obsah soli by nemal prekročiť hodnotu 1,25 g na 100 g.
Máte vlastné skúsenosti s obezitou a nadváhou? Napíšte ich ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.
Zdieľať na