Grilovačka podľa vášho gusta: Tieto fantastické dobroty sa hodia ku všetkému, potešia aj trávenie

Grilovačka

Zdravé a chutné prílohy zo zeleniny by pri fantastickej grilovačke nemali chýbať (Zdroj: Gettyimages)

Chystáte rodinnú grilovačku a už sa neviete dočkať šťavnatého mäsa s chrumkavou kožou? S čím ho ale podávať? Zemiakov a chleba ste už prejedení a žiada sa vám niečo svieže a netradičné. Prekvapte návštevu a servírujte pestré prílohy zo zeleniny. Poradíme vám niekoľko rýchlych receptov, ktoré zahrajú farbami na vašom stole a niektoré  potešia aj vegetariánov.

Grilovaná špargľa s domácou majonézou

Potrebujeme:

  • zelená špargľa
  • 100 g prosciutto
  • olivový olej
  • soľ, mleté čierne korenie
  • 2 vajcia
  • 2 PL plnotučná horčica

Postup:

Špargľu umyte, odrežte konce, ošúpte a rozdeľte na trojice. Každú zabaľte do plátku prosciutta, pokvapkajte olejom, trocha osoľte, okoreňte a grilujte zhruba 8 až 10 minút. Špargľu nezabudnite obracať aby sa nespálila.

Domácu majonézu pripravíte tak, že vymiešate 2 žĺtka s horčicou a olejom. Olej pridávajte postupne, najskôr po kvapkách, neskôr pomalým prúdom. Na záver dochuťte soľou.

Grilovaná kukurica s parmezánom

Potrebujeme:

  • 4 kukuričné klasy
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 PL olivový olej
  • 3 PL majonéza
  • 1 limetka
  • 30 g strúhaný parmezán
  • 1 čili paprička
  • petržlenová vňať

Postup:

Kukuricu potrite olejom, položte na gril a pravidelne otáčajte, kým nebude chrumkavá. Hotovú preložte na tanier a pustite sa do omáčky. Zmiešajte majonézu, šťavu z limetky, pretlačený cesnak a čili. Zmesou potrite kukuricu, posypte parmezánom a ozdobte petržlenovou vňaťou. Kukuričné klasy môžete nakrájať na kolieska.

Zeleninové špízy s fetou

Potrebujeme:

  • 200 g syr feta
  • 8 ks cherry rajčiny
  • 100 g sušené rajčiny v oleji
  • 100 g čierne alebo zelené olivy bez kôstky
  • olivový olej
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 citrón
  • 1 PL bazalkové pesto
  • soľ na dochutenie

Postup:

Začnite s marinádou. Vo veľkej mise zmiešajte trocha olivového oleja, pretlačený cesnak, nakrájané sušené rajčiny a pesto so šťavou z citróna a štipkou soli. Syr nakrájajte na kocky a s celými cherry rajčinami obaľte v marináde. Na špajdľu navliekajte striedavo rajčiny, kocky syra a olivy. Pripravené špízy položte na rošt a nezabudnite otáčať aby sa rovnomerne ugrilovali.

Inšpirujte sa receptami českej kuchárskej legendy Zdeňka Polreicha: Jeho knihu nájdete na Martinus.sk

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close