TEST Maslá z mlieka: Toto by sme si na chlieb nenatreli, hodí sa snáď len do pečenia

Maslo test

Ako dopadli v našom teste maslá? (Zdroj: Plnielanu.sk/Minako)

Výroba masla má dlhú tradíciu a mnohí z nás si bez neho svoj jedálniček ani neviedia predstaviť. Medzi veľkých milovníkov masla patria najmä Francúzi, ktorí ho vo veľkom používajú vo svojej kuchyni, najmä pri pečení a príprave dezertov. K ďalším veľkým konzumentom patria Švajčiari a Dáni.

No ani u nás na Slovensku nezaostávame. Maslo odjakživa patrilo k základným a často používaným surovinám a na pultoch obchodov nájdeme hneď niekoľko masiel od slovenských výrobcov. A tak sme si na ne posvietili. A nielen na tie slovenské, ale aj zahraničné. Ktoré si získalo naše chuťové poháriky?

Čo je pri masle dôležité a ako ho skladovať?

Asi dva najdôležitejšie údaje sú obsah mliečneho tuku a obsah vody. Predpisy pre výrobcov sú v tomto prípade jasné.  V masle musí byť najmenej 80 % tuku, ale menej ako 90 %. Väčšina masiel, ktoré v obchode kúpime majú 82 % tuku. Toľko majú aj všetky výrobky v našom teste. Tie, ktoré majú viac sú zvyčajne aj drahšie. Obsah vody v masle nesmie byť vyšší než 16 %. Výrobca ho na obale nemusí uvádzať, ale pri výrobe ho musí dodržať.

Ako skladovať maslo?

Aj maslo potrebuje určitú hygienu. Obal z výroby je sterilný, ale keď ho opätovne rozbaľujete a zabaľujete aj dva týždne, ľahšie príde k znehodnoteniu. Môžu doň preniknúť baktérie či vzduch. Maslo obsahuje tuky, ktoré sú citlivé na autooxidáciu a nesprávnym skladovaním môže meniť chuť, vôňu aj vzhľad, napríklad zožltnúť. Ak celé maslo neminiete hneď, je vhodné použiť maselničku alebo dobre uzatvárateľnú nádobu.

Tipy pre správne skladovanie masla

  • Vhodná je maselnička zo skla alebo keramiky s ťažším materiálom, pretože ten dobre tesní. Maselnička by mala mať dobre umývateľný povrch.
  • Uchovávajte ho v chladničke pri teplote 4 až 6 stupňov v hornej časti chladničky.
  • Pri dobrej hygiene vydrží dlho. Dokonca aj po exspirácii je konzumovateľné za určitých podmienok, napríklad ak bolo zabalené v neporušenom obale.
  • Môže sa maslo skladovať na kuchynskej linke? Na väčšine masiel nájdete odporúčanie, aby ste ho skladovali v chlade, aby sa nezmenila senzorická a mikrobiologická kvalita masla. Ak však máte v izbe teplotu do 21 °C a maslo v maselničke zjete do dvoch až troch dní, zmenu kvality nepostrehnete. No inak sú pre maslo najväčším nepriateľom svetlo a teplo.
  • Mrazenie je ďalší spôsob ako ho vhodne uskladniť. Podľa druhu vydrží v mrazničke 6 až 9 mesiacov v dobre uzavretom obale.
  • Rozmrazené maslo sa už neodporúča znova zamraziť.
  • Pozor na čerstvé maslá. Tie sa dokonca môžu predávať iba 20 dní od dátumu výroby. Trvanlivosť u týchto masiel je oveľa kratšia.
👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
TEST sušených paradajok v oleji: Ktoré sú ako stvorené k poháru vína?
(Zdroj: Plnielanu.sk/Minako)

Maslo Babička   

  • Orientačná cena: 2,89 eur (1,20 eur/100 g)
  • Hmotnosť: 250 g

Maslo Babička mnohí určite poznáte. Vyrábajú ho Levické mliekarne a používajú 100 % mlieko od slovenských farmárov. Zloženie znie takto: Pasterizovaná smotana, obsah mliečneho tuku najmenej 82 % hmotnosti, obsah vody najviac 16 % hmotnosti. Chuťovo mu nemáme čo vytknúť. Maslo vonia príjemne a ani pri jedení necítime žiadne pachute. Je výborné len tak samotné na pečivo, ale aj do pečenia. Uznávame, že laťku pri testovaní nasadil už prvý produkt pomerne vysoko. 

Výživové údaje na 100 g:

  • Energetická hodnota: 3060 kJ/744 kcal
  • Tuky: 83 g, z toho nasýtené mastné kyseliny 50 g
  • Sacharidy: <1 g, z toho cukry 0,9 g
  • Bielkoviny: <1 g
  • Soľ: 0,05 g

Naše hodnotenie

Zloženie: ⚫⚫⚫⚫⚫
Chuť: ⚫⚫⚫⚫⚫
Konzistencia: ⚫⚫⚫⚫
Farba a vôňa: ⚫⚫⚫⚫⚫
Obal:⚫⚫⚫⚫
Cena vs kvalita: ⚫⚫⚫⚫⚫

(Zdroj: Plnielanu.sk/Minako)

Maslo Koliba

  • Orientačná cena: 3,19 eur (1,30 eur/100 g)
  • Hmotnosť: 250 g 

Maslo Koliba je tiež vyrábané na Slovensku a môže sa pochváliť značkou kvality SK GOLD. Zloženie je rovnaké ako má maslo Babička, teda pasterizovaná smotana, obsah mliečneho tuku najmenej 82 % hmotnosti, obsah vody najviac 16 % hmotnosti. Koliba má príjemnú maslovú vôňu a je veľmi podobné konkurenčnému produktu Babička. Vlastne v nich ani nevidíme rozdiel. Jedinú odlišnosť vidíme v cene, ktorá je v tomto prípade o niečo vyššia.

Výživové údaje na 100 g:

  • Energetická hodnota: 3068 kJ/746 kcal
  • Tuky: 82 g, z toho nasýtené mastné kyseliny 58 g
  • Sacharidy: <1 g, z toho cukry 0,5 g
  • Bielkoviny: <1 g
  • Soľ: 0 g

Naše hodnotenie

Zloženie: ⚫⚫⚫⚫⚫
Chuť: ⚫⚫⚫⚫⚫
Konzistencia: ⚫⚫⚫⚫⚫
Farba a vôňa: ⚫⚫⚫⚫⚫
Obal: ⚫⚫⚫⚫⚫
Cena vs kvalita: ⚫⚫⚫⚫⚪

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
TEST horkej čokolády: Tá najlacnejšia nás ohromila, hodí sa na pečenie aj maškrtenie!
(Zdroj: Plnielanu.sk/Minako)

Bio maslo Billa

  • Orientačná cena: 1,75 eur (1,40 eur/100 g)
  • Hmotnosť: 125 g 

Billa je známa tým, že niektoré svoje vlastné výrobky má v bio kvalite. V obchode sme uvideli aj toto bio maslo, a tak sme sa rozhodli vyskúšať, či uvidíme nejaký rozdiel medzi ním a ostatnými testovanými. Bolo aj najdrahšie. Okrem toho aj naozaj tvrdé. Ak by sme nechali všetky maslá postáť na kuchynskej linke, toto by sa rozpustilo ako posledné. Neberieme to však ako negatívum.

Na druhej strane, chuťovo je naozaj výborné, možno aj najlepšie zo všetkých testovaných. Cítili sme sýtu maslovú a mliečno-smotanovú chuť, ale všetko toto zatienila jedna vec. Hoci bolo zabalené veľmi dobre, malo akúsi „chladničkovú“ pachuť a tá prekazila celý dojem.    

Výživové údaje na 100 g:

  • Energetická hodnota: 3056 kJ/743 kcal
  • Tuky: 82 g, z toho nasýtené mastné kyseliny 58 g
  • Sacharidy: 0,7 g, z toho cukry 0,7 g
  • Bielkoviny: 0,6 g
  • Soľ: 0,02 g

Naše hodnotenie

Zloženie: ⚫⚫⚫⚫⚫
Chuť: ⚫⚫⚪⚪⚪
Konzistencia: ⚫⚫⚫⚫⚫
Farba a vôňa: ⚫⚫⚫⚫⚫
Obal: ⚫⚫⚫⚫⚫
Cena vs kvalita: ⚫⚫⚪⚪⚪

(Zdroj: Plnielanu.sk/Minako)

Maslo Pilos

  • Orientačná cena: 1,35 eur (0,70 eur /100 g)
  • Hmotnosť: 200 g 

Maslo Pilos určite poznáte z Lidla. Predáva sa buď s gramážou 200 gramov, alebo 250 gramov. V teste je toto išlo o najlacnejší výrobok. Cena za 100 gramov vychádza len na 70 centov.

Niekoho možno odradí jeho poľský pôvod, ale my sa priznáme, že v chuťovom teste sme nepostrehli odlišnosť od konkurenčných výrobkov Babička alebo Koliba. Vo vôni necítime žiadne nežiaduce pachy a ak by sme si tieto maslá natreli na chlebík, nevedeli by sme s určitosťou povedať, ktoré je ktoré. 

Výživové údaje na 100 g:

  • Energetická hodnota: 3058 kJ/744 kcal
  • Tuky: 82 g, z toho nasýtené mastné kyseliny 55 g
  • Sacharidy: 0,7 g, z toho cukry 0,6 g
  • Bielkoviny: 0,7 g
  • Soľ: 0,02 g
👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
TEST konzervovaných fazuliek: S ktorou značkou ušetríte?

Naše hodnotenie

Zloženie: ⚫⚫⚫⚫⚪
Chuť: ⚫⚫⚫⚫⚫
Konzistencia: ⚫⚫⚫⚫⚫
Farba a vôňa: ⚫⚫⚫⚫⚫
Obal: ⚫⚫⚫⚫⚫
Cena vs kvalita: ⚫⚫⚫⚫⚫

(Zdroj: Plnielanu.sk/Minako)

Írske maslo K-Classic

  • Orientačná cena: 2,59 eur 
  • Hmotnosť: 250 g (1 eur/100 g)

V Kauflande nás zaujalo Írske maslo pod privátnou značkou K-Classic. Cenovo vychádza o niečo lacnejšie ako naše slovenské výrobky. Obal nám potvrdí, že je skutočne vyrábané v Írsku a ešte uvádza, že je mierne kyslé a obsah tuku má 82 %. Írske maslo sa vyznačuje pomerne žltou farbou a krémovou až mäkkou konzistenciou, a to sa nám aj potvrdilo. Kým sme prišli z obchodu domov, bolo už dosť rozpustené.

Oproti ostatným je jednoznačne oveľa mäkšie a pomerne hneď sa dá ľahko rozotrieť. Chuťovo nám však nesadlo. Nepripomínalo nám totiž naše slovenské maslá, ale chutilo skôr ako rastlinné margaríny, napríklad Rama alebo Flora. Írske maslo však do budúcna nezatracujeme, pretože Írsko je považované za jedného z popredných producentov kvalitného masla vo svete a možno nám niektorý ich produkt nabudúce zachutí najviac.

Výživové údaje na 100 g:

  • Energetická hodnota: 3093 kJ/752 kcal
  • Tuky: 83 g, z toho nasýtené mastné kyseliny 54 g
  • Sacharidy: 0,7 g, z toho cukry 0,7 g
  • Bielkoviny: 0,6 g
  • Soľ: 0,02 g

Naše hodnotenie

Zloženie: ⚫⚫⚫⚫⚫
Chuť: ⚫⚫⚫⚪⚪
Konzistencia: ⚫⚫⚫⚫⚪
Farba a vôňa: ⚫⚫⚫⚫⚪
Obal: ⚫⚫⚫⚫⚪
Cena vs kvalita: ⚫⚫⚫⚪⚪

(Zdroj: Plnielanu.sk/Minako)

Ako by sme zhrnuli naše testovanie masla?

Slovenské výrobky nás nesklamali. Nemáme im čo vytknúť. No musíme byť féroví a priznať, že aj maslo Pilos nebolo zlé. V slepom teste by sme ich sotva rozoznali. Tu asi zavážia už len osobné preferencie. Trochu sklamaní sme boli z bio masla z Billy, pretože bolo chuťovo veľmi dobré, len to prekazila tá „chladničková“ pachuť.

Írske maslo je špecifické a jednoducho iné v porovnaní s naším slovenským. Toto z Kauflandu by sme radšej použili do pečenia než ho rozoztrieť na pečivo. Pozitívom je, že žiadny z testovaných produktov nebol prifarbovaný karoténmi. 

Ktoré maslo je vaše obľúbené?

Sledujte náš Facebook

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame