Estragón, známy aj ako palina dračia, je bylinka, ktorú pri varení používajú najmä Francúzi. U nás sme zvyknutí siahnuť skôr po petržlenovej vňati, ligurčeku či pažítke. Ak však chcete dodať vašim obľúbeným pokrmom nový dych, nebojte sa pridania estragónu. V našom článku sa dozviete, k čomu sa najviac hodí aj ako ho dopestovať.
Čo je estragón?
Estragón alebo palina dračia je trváca aromatická bylina z čeľade astrovité. Typické sú pre ňu rovné stonky, dlhé aj viac ako meter, ktoré majú striedavé čiarkovité listy. Bylinka pochádza zo Sibíra, no dnes rastie po celom svete. Poznáme dva druhy: francúzsky, ktorý sa používa na varenie a ruský, ktorý sa na prípravu pokrmov veľmi nehodí.
Ako takmer každá bylinka, aj estragón má viacero liečivých účinkov. Nájdete v ňom antioxidanty, flavonoidy, triesloviny, organické kyseliny a minerálne látky. Priaznivo pôsobí na tráviaci trakt, pečeň a žlčník a pomáha proti bolesti. Okrem toho zmierňuje nadúvanie a plynatosť, mierni bolesť zubov, navodzuje lepší spánok a zmierňuje menštruačné kŕče. Navyše má antibakteriálne účinky.
Chuť estragónu kombinuje jemnú príchuť anízu alebo sladkého drievka s nádychom mäty. Jeho aróma je príjemne korenistá. Osobitosť tejto bylinky dokáže povzniesť veľké množstvo jedál. Najlepšie je používať čerstvú vňať, no siahnuť môžete aj po sušených listoch.

K čomu sa estragón hodí?
Pri varení s čerstvou vňaťou použite iba listy, ktoré opatrne stiahnete pomocou prstov zo stonky. Listy potom môžete nasekať alebo použiť celé. Estragón je však najlepšie pridať až na konci varenia, aby si plne zachoval svoju chuť. Dlhým varením totiž môže zhorknúť. Vďaka jeho intenzívnej chuti a aróme stačí do jedál pridávať len malé množstvo.
Ozvláštniť ním môžete napríklad polievky, smotanové omáčky, či dresingy. Jeho lahodná chuť vynikne aj v slaných koláčoch (napríklad kišoch), omeletách alebo praženici. Ľahká anízová aróma skvelo dopĺňa napríklad kuracie a hovädzie mäso, ryby, grilovanú zeleninu alebo jednoduché cestoviny. Bežne sa pridáva do jedál z vajec. Jednoducho ním nahraďte niektorú bylinku z receptu, aj keď v ňom nie je priamo uvedený.

K estragónu sa hodia aj ďalšie bylinky, ako napríklad petržlenová vňať, trebuľka, tymian, aníz či koriander. Vo francúzskej kuchyni je základom kombinácia estragónu s pažítkou, petržlenovou vňaťou a trebuľkou. Zvoliť môžete tiež dochutenie čiernym a bielym korením, cesnakom, maslom, či citrusmi.
Chuť estragónu sa môže líšiť v závislosti od sezóny a miesta, kde bola rastlina dopestovaná. Preto môže byť niekedy trochu jemnejšia. Myslite na to hlavne vtedy, ak budete chcieť túto bylinku s niečím skombinovať. Nechcete predsa, aby ostatné suroviny túto chuť prebili. Sušený estragón, ktorý má taktiež jemnejšiu chuť, sa hodí na prípravu jedál, ktoré treba dlhšie variť.
Ako estragón skladovať?
Tak ako iné čerstvé bylinky, aj estragón by ste mali skladovať v chladničke. Zakrúťte ho do navlhčenej kuchynskej utierky, vložte do vrecka a odložte v chladničke. Takto vám vydrží približne týždeň. Najlepšie ale chutí čerstvý, preto si ho zabezpečte až keď ho budete chcieť v najbližšom čase použiť.
Estragón si môžete aj vysušiť. Zviažte dohromady niekoľko stoniek a zaveste ich na chladné miesto mimo dosahu slnečného svetla. Správnym sušením predídete strate svetlozelenej farby vňate a zároveň strate arómy a chuti. Keď bude celkom usušený, zabaľte lístky do vhodnej nádoby alebo vrecka.

Bylinka sa dá tiež zamraziť. Na plech rozložte listy estragónu a dajte ich úplne zamraziť. Potom ich preneste do uzatvárateľného vrecka a uschovávajte v mrazničke.
Vypestujte si estragón
Všestrannú bylinku si ľahko vypestujete aj doma. V záhradníctve si môžete kúpiť už predpestovanú rastlinu alebo si ju vypestujte sami zo semienok. Estragón sa dá do kvetináčov vysievať v podstate počas celého roka. Pri teplote okolo 20 °C bude jeho klíčenie trvať 2 – 8 týždňov. Rastlinke vyhovuje slnečné stanovište, priepustná pôda a pravidelná zálievka.

Počas jarných a letných mesiacov môžete do pôdy presadiť aj väčšiu vypestovanú rastlinu. Vňať je možné zberať počas celej sezóny pred kvitnutím. Zostrihujte hlavne mladé výhonky, zdrevnatené časti rastliny už nezbierajte. Palinu v kvetináči raz ročne presaďte. Pred zimou je potrebné vonkajšie rastliny zostrihať až k zemi a ochrániť ich pred mrazom suchým lístím.
Zdieľať na