Odpovedá výživová poradkyňa: Mám laktózovú intoleranciu, ako si rýchlo pripraviť zdravé jedlo?

Žena odmieta pohár mlieka

Aj s laktózovou intoleraciou dokážete schudnúť (Zdroj: GettyImages)

Dobrý deň, mám laktózovú intoleranciu a nedarí sa mi schudnúť. Každý deň varím pre deti a muža, takže nemôžem každé jedlo prispôsobiť sebe a často sa pristihnem, že mám nepravidelné stravovanie. Nestíham variť zároveň aj sebe, máte pre mňa nejaký tip?

Katka


Dobrý deň, Katka,

ďakujem za Vašu otázku. Oceňujem, že sa snažíte aj v tejto hektickej dobe variť svojej rodine jedlá vo svojej kuchyni. Dnes to už nie je pravidlo. Mnoho detí je odkázaných na školské jedálne a dospelí sa stravujú v reštauráciách alebo v stánkoch s rýchlym občerstvením.

Možno sa Vám nebude páčiť, čo teraz napíšem, ale keď človek niečo naozaj chce, mal by hľadať spôsoby, ako sa to dá. Nikdy nedosiahnete výsledky, keď budete mať poruke výhovorky. To, že nestíhate, je jednou z tých často používaných. Neuvádzate, akým štýlom sa stravujete Vy a čo varíte svojim blízkym, ale určite existuje riešenie.

Skúste porozmýšľať nad odpoveďami na tieto otázky. Musíte variť každý deň? Je nutné, aby ste varili iné jedlo sebe a iné svojim blízkym? Nemôžete do varenia (alebo iných domácich prác) aspoň občas zapojiť aj deti či manžela? Vyskúšali ste recepty, ktoré sú zdravé, chutné, výživné, sú prirodzene bez laktózy a môže ich jesť celá rodina?

Podľa mňa sa nič nestane, keď niekedy pripravíte jedlo na dva dni. Ak Vám aspoň s niečím pomôže manžel či deti, o to lepšie. Ušetríte čas i energiu, ktorú môžete venovať iným veciam. Ak trpíte laktózovou intoleranciou, mlieko a mliečne výrobky môžete v jedlách nahradiť tak, aby ste ich mohli konzumovať Vy a aj Vaši rodinní príslušníci.


Účinné chudnutie bez veľkej driny: Stačí si osvojiť týchto 10 pravidiel


Výbornou alternatívou kravského mlieka sú rastlinné nápoje. Deti ani manžel neprídu na to, že ste po nich siahli. My doma tiež nepoužívame živočíšne mlieka, hoci nemáme problém s laktózou. Palacinky bežne pripravujem z rastlinného „mlieka“ a dávam ho aj do koláčov. Upozorňujem však na to, že na trhu nájdete niekoľko značiek rastlinných nápojov. Je na Vás, ktoré si vyberiete, ale vždy si dôsledne prečítajte etiketu. Mnohé z nich totiž obsahujú pridané látky, umelé arómy či zahusťovadlá.

Ak ste zvyknutá používať maslo, zameňte ho za prepustené maslo. Aj na slovenskom trhu nájdete „čisté“ ghí maslo, ktoré je vhodné pre ľudí s intoleranciou laktózy. Samozrejme, siahnuť môžete aj po bezlaktózových produktoch alebo výživovom doplnku s obsahom enzýmu laktáza.

Na záver Vám odporúčam vyskúšať nové recepty. Väčšina kuchárskych kníh, ale aj webových stránok s receptami obsahuje pestrú škálu pokrmov, ktoré neobsahujú laktózu. Sú zdravé, chutné a výživné. Pochutíte si na nich nielen Vy, ale aj Vaša rodina a nemusíte variť dve varianty jedla.

Verím, že som Vás aspoň trošku inšpirovala. Želám veľa trpezlivosti a radosti z varenia pre celú rodinu.

S úctou, Mirka


Na vaše otázky odpovedá Mgr. Miroslava Suchárová, ktorá sa problematike výživy venovala roky ako novinárka. Počas tohto obdobia sa stretla s rôznymi výživovými smermi, názormi a odporúčaniami, a preto sa rozhodla pre „upratanie“ a rozšírenie svojich vedomostí formou výživových kurzov. Výrazne ju ovplyvnil seminár u známeho českého odborníka, Mgr. Martina Jelínka. Vďaka nemu sa, okrem iného, naučila v rámci stravy uplatňovať holistický prístup, teda pri tvorbe jedálnych lístkov zohľadňovať nielen príjem kalórií, makroživín a zdravotný stav človeka, ale napríklad aj krvnú skupinu, acidobázické pôsobenie či termický efekt potravín. Svoje otázky jej môžete posielať na adresu plnielanu@plnielanu.sk.


Chcete čítať viac takýchto článkov? Sledujte nás aj na Facebooku!

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame