Horúce leto si pýta domácu zmrzlinu: Pripravte ju jednoducho, rýchlo a bez chémie

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Vyrábate si doma zmrzlinu?

Domáca zmrzlina je počas horúceho leta ideálnym osviežením

Prečo si vyrábať zmrzlinu doma, keď sa dá jednoducho kúpiť v potravinách? Pretože len doma viete, čo sa v nej skutočne nachádza. Zmrzlina z obchodu, nech chutí akokoľvek úžasne, obsahuje nadmerné množstvo cukru, stužených tukov, éčok a umelých sladidiel. Takisto sa pri nej využíva kokosový tuk namiesto mliečneho. Ten je síce lacnejší, no zároveň aj nezdravší.


Výhody domácej zmrzliny

Na jej prípravu nepotrebujete žiaden zmrzlinovač a bude vás stáť maximálne tri až štyri eurá na misku. Najväčšou výhodou je, že si ľahko odsledujete množstvo cukru v nej. Je teda len na vás, či zvolíte kalorickejšiu a sladšiu variantu alebo tú zdravšiu. Príprava trvá približne pätnásť minút, rátajte s tým, že mraziť by sa mala aspoň tri hodiny.

Náš tip:  Zmrzlinu každú hodinu vyberte z mrazničky, premiešajte ju a vložte naspäť. Bude mať lepšiu konzistenciu.


Mohlo by vás zaujímať: Lahodné osvieženie na letné dni: Prekvapte blízkych domácou zmrzlinou!


Smotanová zmrzlina

Potrebujeme:

  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 50 ml mlieka
  • 6 žĺtkov
  • vanilkový cukor
  • práškový cukor

Postup: Medzi najobľúbenejšie zmrzliny patrí smotanová. Postup prípravy je veľmi jednoduchý. Najprv z vajíčok odstráňte bielka a do žĺtok v miske pridajte vanilkový a práškový cukor. Zmes je potrebné miešať až dovtedy, kým nevznikne pena. Ďalej prevarte mlieko so smotanou a spojte so žĺtkovou penou. Následne povarte spolu, aby zmes zhustla. Hotovú ju prelejte do misky a nechajte vychladnúť, potom vložte do mrazničky na aspoň 2 až 3 hodiny.

Čerešňová zmrzlina

Potrebujeme:

  • 200 g čerešní
  • 160 ml smotany na šľahanie
  • 150 ml bieleho jogurtu
  • práškový cukor

Postup: Čerešne dobre umyjeme, zbavíme kôstok a rozmixujeme. Ďalej vyšľaháme smotanu, pridáme do nej biely jogurt, višne a aj cukor. Množstvo cukru je len na vás a závisí od toho, či máte radšej sladšiu zmrzlinu, alebo menej kalorickú variantu. Všetky ingrediencie spolu v miske dobre premiešame a dáme do mrazničky zamraziť.


Mohlo by vás zaujímať: Svet a Instagram ovládol nový hit: Tradičná pochúťka v modernom šate


Čokoládová zmrzlina

Potrebujeme:

  • 100 g čokolády na varenie
  • 300 ml mlieka
  • 150 ml smotany na šľahanie
  • 30 g kakaa
  • práškový cukor

Postup: Do mlieka vsypte cukor a zmes priveďte k varu. Hneď, ako mlieko začne vrieť, nasypte doňho nastrúhanú čokoládu a kakao. Potom ho odstavte z ohňa, ale neprestávajte miešať, až kým sa kúsky čokolády úplne nerozpustia. Následne našľahajte smotanu a pridajte ju do prevarenej zmesi s čokoládou. Opatrne zmiešajte. Nalejte do misky a nechajte zmraziť. Ak chcete, aby bola zmrzlina vláčnejšia, každú hodinu ju premiešajte.

Levanduľová zmrzlina

Potrebujeme:

  • 600 ml smotany na šľahanie
  • balíček sladeného zahusteného mlieka
  • 100 g bielej čokolády
  • 3 vaječné žĺtka
  • pár stoniek levandule

Postup: Smotanu, sladené mlieko a levanduľu dajte do hrnca. Zmes zohrejte, ale nevarte. Potom ju pol hodinku nechajte odstáť a následne ju sceďte. Žĺtka vyšľahajte a pridajte do smotany. Všetko spolu premiešajte a zohrejte na miernom ohni, opäť ale nevarte. Nalámte kúsky čokolády a počkajte, až kým sa nerozpustia. Zmes nalejte do misky, nechajte vychladnúť a vložte na pár hodín do mrazničky.


Pripravujete si zmrzlinu doma aj vy? Napíšte ostatným čitateľom svoje skúsenosti v diskusii pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (1)

  • evelina 22.06.2017, 15:01

    Smotanová šľahačková zmrzlina.... šľahačku nevarte s mliekom a žĺtkami, ale pridajte nakoniec do vychladnutej zmesi....a zmrazte, je fantastická !

1

Pridať komentár