Skvelé špagety zvládne každý: Vyskúšajte skutočné chute Talianska

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Chutí vám talianska kuchyňa?

Sú typicky talianske, no aj u nás sú špagety klasickým jedlom

Sú typicky talianske, no aj u nás sú špagety klasickým jedlom. Jedávame ich často a pravidelne, s radosťou ich upravujeme a pridávame im trocha lokálnej príchute. Aké omáčky by na túto dlhú cestovinu pripravili Taliani? Existuje ich stovky, vybrali sme teda tri úplne jednoduché, ktoré sú pre rôzne regióny tejto južanskej krajiny charakteristické. Chuť Talianska si tak doma môže pripraviť úplne každý.


Spaghetti aglio, olio e peperoncino

Potrebujeme:

  • 200 g špagiet
  • soľ
  • 50 ml olivového oleja
  • 4 strúčiky cesnaku
  • ½ lyžičky mletého červeného korenia
  • hrsť petržlenovej vňate
  • 50 g nastrúhaného parmezánu

Postup: Cesnak, olej a korenie. Tak sa volá známa, jemne pikantná verzia špagiet, ktorá je v Taliansku mimoriadne obľúbená. Cestoviny uvaríme vo vriacej a osolenej vode. Pred precedením si odložíme jednu šálku z vody, budeme ju ešte potrebovať. Na panvici rozohrejeme na miernom ohni olivový olej, pridáme cesnak a miešame asi 2 minúty, kým nezačne hnednúť. Pozor na pripálenie, inak budú mať cestoviny horkú príchuť. Okoreníme červeným korením a pár sekúnd miešame. Následne zalejeme pripravenou vodou zo špagiet. Prevaríme a necháme vypariť približne polovicu obsahu. Pridáme špagety, premiešame a stiahneme z ohňa. Následne pridáme parmezán a petržlenovú vňať.


Mohlo by vás zaujímať: Večera chutne, rýchlo a lacno: Tieto cestovinové recepty poslúžia aj vám


Spaghetti Carbonara

Potrebujeme:

  • 3 žĺtka
  • 50 g parmezánu
  • 150 g slaniny (resp. pancetty)
  • 1 strúčik cesnaku
  • 200 g špagiet
  • olivový olej
  • čierne korenie

Postup: Špagety uvaríme vo vriacej a osolenej vode. Žĺtka jemne premiešame vidličkou, pridáme parmezán a štipku mletého čierneho korenia. Taliani zvyknú na obľúbenú carbonaru využívať miestnu slaninu pancetta, ak ju však nemáte k dispozícii, pokojne si poradíte aj s našou klasickou slaninou. Odrežeme z nej hrubú kožu a nasekáme na stredne veľké kúsky. Kožou zo slaniny alebo kvapkou olivového oleja potrieme mierne rozohriatu panvicu, pridáme najemno nakrájaný cesnak a slaninu. Keď začne byť chrumkavá, dolejeme deci vody z cestovín, dobre premiešame a pridáme uvarené špagety. Následne stiahneme panvicu z ohňa a za stáleho miešania pridáme pripravené žĺtka.


Mohlo by vás zaujímať: Taliansko môže byť gurmánskym zážitkom: Ktoré dobroty tam určite treba vyskúšať?


Spaghetti Puttanesca

Potrebujeme:

  • 200 g špagiet
  • olivový olej
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 chili papričku
  • 4 ančovičky
  • 10 cherry paradajok
  • čierne olivy
  • čerstvú bazalku
  • parmezán

Postup: V osolenej vriacej vode uvaríme špagety. Medzitým si predhrejeme panvicu na miernom ohni a pridáme olivový olej. Následne dodáme cesnak, ančovičky a na jemno nakrájanú chili papičku. Miešame dokým nezačne cesnak hnednúť a dolejeme približne deci vody zo špagiet. Pridáme cherry paradajky a zakryjeme pokrývkou. Po necelých 5 minútach pridáme bazalku a cestoviny. Servírujeme s posypaným parmezánom.


Na aké spôsoby si špagety pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (4)

  • Emília 03.08.2017, 09:13

    Marian, čili papričky sú malé štipľavé papričky a červené korenie sú červené guličky, ktoré nie sú až také pálive ako čili papričky.

  • Hankie 29.07.2017, 16:36

    na pravé carbonara používajú taliani nie pancettu ale guanciale a cesnak do carbonara nepatrí inak fajn recepty :)

  • Vlado 26.07.2017, 21:53

    Nie, cervene korenie je take ako cierne ale je cervene , pozri google

  • marian 26.07.2017, 20:11

    Červené korenie su podľa mňa čili papričky

1

Pridať komentár