Často varíme nedeľné obedy z hydiny, bravčoviny, poprípade rýb. Už menej využívaným mäsom na prípravu pokrmov je hovädzina, hlavne kvôli časovej náročnosti a vyššej cene. Z hovädziny pripravujeme najmä klasické jedlá, ako sú sviečková, španielske vtáčky, kôprová omáčka a podobne.
Ak čakáte návštevu, známych alebo máte jednoducho chuť prekvapiť rodinu niečím iným, nasledujúci recept je pre vás ako stvorený. Toto jedlo sa teší veľkej obľube a dlhoročnej tradícii v krajine svojho vzniku – Francúzsku. Vďaka vyváženej a lahodnej chuti si určite získa aj vašu priazeň.
Potrebujeme:
- 800 g hovädzieho mäsa
- 1 väčší pór (biela časť)
- 300 g mrkvy
- 300 g zeleru
- 2 červené cibule
- 3 väčšie šalotky
- 3 PL koňaku
- 0,5 l červeného vína (Bordeaux)
- olej
- rozmarín
- bobkový list
- 1 šálku hovädzieho vývaru
- 250 g šampiňónov
- 100 g anglickej slaniny
- soľ, korenie
Na pyré:
- 1 kg zeleru
- bylinky
- bobkový list
- soľ, korenie
- pažítku
- olej
- maslo
Mohlo by vás zaujímať: Hovädzie mäso na vašom stole: Je pochúťkou nielen pre slávnostné dni
Postup:
![]() |
Nakrájame si hovädzinu, pór, 300 g zeleru, mrkvu a červenú cibuľu. |
![]() |
Mäso zmiešame s cibuľou, zalejeme červeným vínom a koňakom a necháme marinovať 30-60 minút. Čím dlhšie, tým lepšie. |
Mohlo by vás zaujímať: Hovädzieho mäsa jeme primálo: Čo všetko môže pre naše telo urobiť? |
|
![]() |
Marinádu z mäsa scedíme a odložíme bokom, mäso dôkladne osušíme. |
![]() |
Na oleji ho spolu s cibuľkou opražíme, pridáme soľ, korenie, neskôr aj zeleninu, ktorú trochu podusíme s mäskom. |
Mohlo by vás zaujímať: Hovädzie, bravčové či králičie: Ktorý druh mäsa je pre vás ten najlepší? |
|
![]() |
Zeleninu a hovädzinu preložíme do jánskeho skla, zalejeme odloženou marinádou a hovädzím vývarom. |
![]() |
Pridáme rozmarín a bobkový list, dáme do rúry na 2,5 hodiny. |
Mohlo by vás zaujímať: VIDEOTIP Fantastický obed hotový za pár minút: Vyskúšajte hovädzí stroganov z mletého mäsa |
|
![]() |
Zatiaľ si očistíme šalotky, šampiňóny a nakrájame slaninu. |
![]() |
Slaninu opražíme na samostatnej panvici a na troche oleja opražíme šalotku, do ktorej následne pridáme nakrájané šampiňóny. |
Mohlo by vás zaujímať: Ochutnajte šťavnatý steak: Poradíme, ako ho pripraviť presne podľa vašej chuti |
|
![]() |
Keď sa šampiňóny trochu stiahnu, pridáme slaninku. |
![]() |
Vyberieme z rúry mäso, pridáme do neho pripravenú šalotku a dáme do rúry ešte na 30 minút. |
Mohlo by vás zaujímať: Pustite do kuchyne hovädzinu: Tieto recepty inšpirujú aj vás |
|
![]() |
K tomuto pokrmu sa výborne hodí zelerové pyré, ktoré si pripravíme tak, že si na kocky nakrájame zeler. |
![]() |
Opražíme ho v hrnci, pridáme bylinky, soľ, korenie a bobkový list. Zalejeme vodou, necháme variť do zmäknutia. |
Mohlo by vás zaujímať: Poriadne krvavý alebo dobre prepečený: Poradíme vám ako stejky pripraviť doma |
|
![]() |
Zeler precedíme, pridáme doň pažítku a podľa potreby maslo a olej. |
Mohlo by vás zaujímať: Dokonalý burger je umenie: 7 trikov, ktoré vám zaručene prinesú úspech |
|
![]() |
Popučíme, aby vznikla kaša. |
Na aké spôsoby si doma pripravujete hovädzinu vy? Napíšte ostatným čitateľom recepty v diskusii pod článkom.
Zdieľať na