Trpíte depresiami či úzkosťou? Pomoc nájdete aj doma, v úplne bežných potravinách

ovocný šalát

Vyšší prísun ovocia a zeleniny vám pomôže v boji proti depresii (Zdroj: Gettyimages)

Depresia, úzkosť či citové útrapy sú v súčasnosti častým problémom mnohých ľudí. Vie pomôcť ovocie a zelenina? Sú nie len zdravé, sú aj akýmsi nabíjačmi energie. Ak zvýšime ich dávku, naše telo bude spokojnejšie, ako po psychickej, tak aj fyzickej stránke.

Dôvody, ktoré vás presvedčia

Vedci z britskej univerzity vykonali výskum, ktorého sa zúčastnilo 7108 dobrovoľníkov. Jeho cieľom bolo študovať súvislosť medzi jedlom a psychickú pohodou. Účastníci mali uviesť či u nich bola diagnostikovaná depresia, či úzkosť a aké sú ich stravovacie návyky a životný štýl. Vedci potom s postupom rokov zisťovali, či sa tieto poruchy vyvíjali. Výsledky ukázali súvislosť medzi konzumáciou ovocia a zeleniny a depresiami či úzkosťami. Čím viac ovocia a zeleniny účastníci jedli, tým nižšia bola pravdepodobnosť, že u nich bude v nasledujúcich rokoch diagnostikovaná niektorá psychická choroba.

Ak ľudia zvýšia denný prísun ovocia a zeleniny z nuly na osem porcií. Tak majú o 3,2 percenta menšiu pravdepodobnosť, že budú v nasledujúcich dvoch rokoch trpieť depresiou alebo úzkosťou. To sa môže zdať chabým výsledkom, ale nie je tomu tak. Pokiaľ zvýšime denný príjem týchto potravín, duševná stimulácia má rovnakú silu v pozitívnom smere, akú môže mať rozvod, či strata zamestnania, v smere negatívnom.

Ako ovocie a zelenina pôsobí na naše duševné zdravie? Pomáha napríklad znižovať zápal. Je dokázané, že existuje súvislosť medzi zápalom a depresiou. Ďalším faktorom je rast oxidačného stresu. Teda nerovnováhy biochemického systému, ktorá nám bráni kompenzovať produkciu voľných radikálov. Ovocie a zelenina zadržujú molekuly, ktoré kontrolujú oxidačný stres a zápal, pretože sú bohaté na polyfenoly, ktoré sa nachádzajú vo všetkom červenom a fialovom ovocí a v listnaté zelenine.

Inšpirujte sa napríklad chutným ovocným smoothie, s ktorým začnete deň:

Stredomorská strava

Ďalší výskum vykonali  vedci, ktorí porovnávali údaje o osobách, ktorých strava bola bohatá na ovocie a zeleninu, s údajmi o tých, ktorí jedli veľa saturovaných tukov a cukrov. Zo 41 štúdií, ktoré boli realizované už skôr, vybrali štyri, ktoré sa zaoberali stredomorskou stravou a depresiami. Na základe údajov o 36 556 osobách vyšlo najavo, že stredomorská strava môže skutočne znížiť riziko vzniku depresie, a to o 33 percent.


Plní elánu aj na Facebooku: Buďte v obraze a nenechajte si ujsť už žiadny zaujímavý článok

Zdroj: ČTK, Youtube/ Apetit food channel
Odporúčame