Pestujeme bylinky na balkóne či okne: Prevoňajú celý byt a do varenia budú vždy čerstvé

Bylinky v kvetináčoch na parapete

Čerstvé bylinky si vypestujete aj na domácom parapete (Foto: GettyImages)

Už jedna polička, parapet alebo do detailov premyslená stena sa môže zmeniť na malú zelenú oázu. Snom nejedného z nás je záhon plný voňavých kvetov a lístkov. Pozrite sa spolu s nami na najlepšie bylinky, ktorým sa darí aj v črepníkoch.

Možností je neúrekom

Dajú sa použiť pri varení a pečení, ďalšie sú výborné do čajov, smoothie alebo na osvieženie letných koktejlov. Sušením alebo mrazením z nich ľahko odložíte aj na obdobie, kedy je ich rast pomalší. Ak chcete do jedného kvetináča vysadiť viac druhov, rešpektujte ich nároky na vlahu a svetlo.

Bazalka – obdarí vás hojným rastom, môže a vysádzať celoročne. Von ju však umiestnite až po odznení mrazov. Potrebuje dostatok vlahy, nie však preliatie. Vyhovuje jej východné slnko, ktoré nespáli jej listy.
Medovka – ako stvorená do letných nápojov! Doprajte jej slnečné stanovisko, kde je chránená pred vetrom. Pravidelným zastrihávaním mohutnie a rastie do šírky.
Mäta – isto poznáte čaje, ktoré uľavia tráveniu, aj osviežujúce drinky. Má rada ranné slnko a poobedný tieň. Pôdu udržujte mierne vlhkú, nie však príliš preliatu, aby neodhnívali korienky. Nemá rada prítomnosť harmančeka.
Petržlen vňaťový – je ako stvorený na pestovanie v kvetináči. Svoju rastovú silu zameriava na silnú a hustú vňať, ktorú zužitkujete do polievok alebo na nové zemiaky. Má rád polotieň a pravidelnú zálievku.
Ligurček – známy aj ako „vegeta“ či americký zeler je trvalkou, ktorú si vypestujete už zo semienok. Vyhovuje mu polotieň a je lepšie, ak v jeho blízkosti nie je petržlen, koriander, ani kôpor – sú totiž náchylné na podobné choroby a rýchlo si ich odovzdajú.
Oregano/majorán – obidve bylinky sú si podobné nielen arómou, ale aj podmienkami na pestovanie. Majú radi slnečné miesto v závetrí a suchšiu pôdu s prídavkom piesku. Pravidelne ich zastrihujte, aby získali pekný kompaktný tvar, inak sa vám rýchlo rozdivočejú.
Pažítka – mimoriadne obľúbená bylinka má svoje nároky vlahu, výživnú pôdu a polotieň. Okrem kombinácie s chlebom osvieži polievky aj šaláty.
Rozmarín – výborný do marinád, bylinkového masla a najmä k pečenému mäsu. Na vzrast mohutnejšia rastlina obľubuje teplejšie miesto, ľahšiu pôdu a sucho. Aby rozmarín nezačal drevnatieť, nezabúdajte na opakovaný zostrih.

Čo sa týka ďalších byliniek, šalvia, tymián a saturejka sa potešia slnečnému miestu a nezanevrú na vás ani vtedy, ak im substrát mierne preschne.


Mohlo by vás zaujať: 10 užitočných rád, ako doma pestovať bylinky: Inšpirujte sa a tešte sa z úrody


Semienko verzus rastlina

Niektoré bylinky si bez ťažkostí vypestujete aj doma zo semienok – napríklad bazalku, pažítku, saturejku, citrónovú trávu, kôpor, ligurček, oregano, petržlen vňaťový, iné je lepšie kúpiť ako hotové priesady – mäta, levanduľa.

Ak ste si nakúpili už hotové bylinky v črepníkoch v supermarkete, podarujte im prvé dni citlivú starostlivosť. Behom pár dní zažili niekoľko teplotných aj svetelných šokov, ich rast je zvyčajne rýchlený, preto ešte predtým, než ich dáte na priame slnko von, potrebujú krátky čas na aklimatizáciu.

Správny kvetináč má zmysel

Slnko vo veľkej miere ovplyvňuje aj teplotu v kvetináči. Teplo, ktoré sa v nich nahromadí počas dňa, môže ochrániť korene pred chladom májových nocí. Naopak, horúčava počas leta bude nepriaznivo vplývať aj na koreňovú sústavu a celkový rast bylinky. Výborne sa im darí v obyčajných črepníkoch z pálenej hliny. Na rozdiel od tenkého plastu alebo imidžových kovových hrncov dokážu udržiavať optimálnu teplotu.

Skôr ako sa pustíte do výsadby, nezabudnite na kvetináčoch predpripraviť otvory. Na dno dajte nízku drenážnu vrstvu, napríklad z drobného štrku alebo keramzitu, a kvetináče naplňte kvalitným substrátom bohatým na živiny, ktoré podporujú rast a zosilnenie bylinky.


Zistite o pestovaní byliniek viac: Všetko dôležité nájdete v tejto knižke

Zdroj: Plnielanu.sk

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close