Akonáhle začne rozvoniavať hubová polievka s krémovým bešamelom, nenájde sa hladoš, ktorý by jej odolal. Lahodná chuť a krémová textúra potešia gurmánske jazýčky, a keď si ju pripravíte z vlastnoručne nazbieraných húb, radosť bude o to väčšia. Počasie výnimočne praje hubám, ak máte to šťastie, že ste už svoje košíky v lese dostatočne naplnili, táto netradičná, ale fantastická hubová polievka je jeden zo spôsobov, ako využiť novú úrodu.
Potrebujeme
- 1 alebo 2 hlavičky cesnaku
- 1 nasekanú, veľkú žltú cibuľu
- 4 stredne veľké zemiaky nakrájané a predvarené, tak aby sa do nich dala zapichnúť vidlička
- 4 až 6 šálok zeleninového alebo kuracieho vývaru
- 4 šálky nakrájaných húb (napríklad šampiňóny alebo iný obľúbený druh nazberaný v lese)
- ¼ šálky masla
- ¼ šálky hladkej múky
- 1 šálku mlieka
- ¼ šálky smotany na varenie 12 %
- ½ ČL tymiánových lístkov
- soľ a čierne korenie na dochutenie
- vetvičky tymiánu na ozdobenie
Postup
Predhrejeme rúru na 180 ºC. Z cesnaku odstránime vrchné šupky a odrežeme vrchnú časť strúčikov tak, aby ostali otvorené, ale vcelku. Pokvapkáme olivovým olejom, posypeme soľou a korením. Hlavu cesnaku zabalíme do alobalu a položíme na plech na pečenie. Pečieme 40 minút, kým nezíska mäkkú textúru a hnedú farbu. Po vychladnutí ho vytlačíme a odložíme si na prípravu polievky.

Nakrájanú cibuľu dusíme na masle asi 5 minút a potom posypeme múkou a dobre premiešame. Dávame pozor, aby neprihorela. Prilejeme vývar, mlieko, smotanu na varenie, lístky tymiánu, soľ a korenie. Dôkladne miešame a privedieme k varu. Po niekoľkých minútach začne bešamel hustnúť, potom odstavíme zo sporáka.

Do bešamelového základu pridáme predvarené zemiaky a vytlačený, opečený cesnak. Celú zmes prelejeme do kuchynského mixéra alebo použijeme tyčový mixér a vymixujeme na jemnú, krémovú konzistenciu. Pre redšiu verziu pridáme trochu vývaru a môžeme ešte dochutiť soľou a korením.

Na panvici orestujeme huby na olivovom oleji alebo na masle a vložíme ich do pomixovanej polievky. Časť z nich si odložíme na ozdobenie. Rovnako ako aj stonky tymiánu, prípadne nakrájanú pažítku alebo jarnú cibuľku. Fantastická hubová polievka je pripravená, pred podávaním dozdobíme taniere!
Zdieľať na