Recept na dnes: Fantastická hubová polievka s krémovým bešamelom zmizne zo stola za okamih!

fantastická hubová polievka v tanieri s lyžicou

Lahodná krémová chuť polievky zachutí všetkým (Zdroj: Freepik/freepik)

Akonáhle začne rozvoniavať hubová polievka s krémovým bešamelom, nenájde sa hladoš, ktorý by jej odolal. Lahodná chuť a krémová textúra potešia gurmánske jazýčky, a keď si ju pripravíte z vlastnoručne nazbieraných húb, radosť bude o to väčšia. Počasie výnimočne praje hubám, ak máte to šťastie, že ste už svoje košíky v lese dostatočne naplnili, táto netradičná, ale fantastická hubová polievka je jeden zo spôsobov, ako využiť novú úrodu.

Potrebujeme

  • 1 alebo 2 hlavičky cesnaku
  • 1 nasekanú, veľkú žltú cibuľu
  • 4 stredne veľké zemiaky nakrájané a predvarené, tak aby sa do nich dala zapichnúť vidlička
  • 4 až 6 šálok zeleninového alebo kuracieho vývaru
  • 4 šálky nakrájaných húb (napríklad šampiňóny alebo iný obľúbený druh nazberaný v lese)
  • ¼ šálky masla
  • ¼ šálky hladkej múky
  • 1 šálku mlieka
  • ¼ šálky smotany na varenie 12 %
  • ½ ČL tymiánových lístkov
  • soľ a čierne korenie na dochutenie
  • vetvičky tymiánu na ozdobenie

Postup

Predhrejeme rúru na 180 ºC. Z cesnaku odstránime vrchné šupky a odrežeme vrchnú časť strúčikov tak, aby ostali otvorené, ale vcelku. Pokvapkáme olivovým olejom, posypeme soľou a korením. Hlavu cesnaku zabalíme do alobalu a položíme na plech na pečenie. Pečieme 40 minút, kým nezíska mäkkú textúru a hnedú farbu. Po vychladnutí ho vytlačíme a odložíme si na prípravu polievky.

pečený cesnak
Pečený cesnak chutí odlišne, nie je tak ostrý (Zdroj: Freepik/freepik)

Nakrájanú cibuľu dusíme na masle asi 5 minút a potom posypeme múkou a dobre premiešame. Dávame pozor, aby neprihorela. Prilejeme vývar, mlieko, smotanu na varenie, lístky tymiánu, soľ a korenie. Dôkladne miešame a privedieme k varu. Po niekoľkých minútach začne bešamel hustnúť, potom odstavíme zo sporáka.

cibuľa na doske na krájanie
Cibuľa je najuniverzálnejšia ingrediencia používaná v kuchyni (Zdroj: Freepik/jcomp)

Do bešamelového základu pridáme predvarené zemiaky a vytlačený, opečený cesnak. Celú zmes prelejeme do kuchynského mixéra alebo použijeme tyčový mixér a vymixujeme na jemnú, krémovú konzistenciu. Pre redšiu verziu pridáme trochu vývaru a môžeme ešte dochutiť soľou a korením.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Ako potešiť citlivý žalúdok? Známa pekárka prezradila svoj recept
huby restované na panvici
Orestované huby polievku dochutia aj ozdobia (Zdroj: Pexels/Pixabay)

Na panvici orestujeme huby na olivovom oleji alebo na masle a vložíme ich do pomixovanej polievky. Časť z nich si odložíme na ozdobenie. Rovnako ako aj stonky tymiánu, prípadne nakrájanú pažítku alebo jarnú cibuľku. Fantastická hubová polievka je pripravená, pred podávaním dozdobíme taniere!

Sledujte náš Instagram

Zdroj: plnielanu.sk, inspirededibles.com
Odporúčame