Ovocné dezerty patria medzi najobľúbenejšie, a preto aj jahodové tartaletky majú skutočne veľkú šancu očariť milovníkov sladkých dobrôt. Ich krehké cesto sa skvele hodí k zamatovo-jemnému krému a na vrchu sa nachádzajú kúsky jahôd macerované v balzamikovom octe s čiernym korením a semienkami pravej vanilky. Chuťovo výnimočné tartaletky sa hodia na špeciálnu príležitosť. Ak chystáte oslavu, tento recept by ste rozhodne mali vyskúšať.
Potrebujeme
- 100 g studeného masla
- 200 g hladkej múky
- 60 g práškového cukru
- ½ ČL soli
- 1 veľké vajce
- semienka z ½ vanilkového struku
Na macerované jahody
- 450 g čerstvých jahôd
- 2 PL cukor
- semienka z ½ vanilkového struku
- ½ ČL čerstvo mletého čierneho korenia
- 1 PL balzamikového octu
Na krémovú plnku
- 400 ml plnotučného mlieka
- 4 vaječné žĺtky
- 40 g kukuričného škrobu
- 70 g cukru
- prázdny vanilkový struk
Na ozdobenie
- ½ ČL čerstvo mletého čierneho korenia
- čerstvé lístky bazalky
Postup
- Všetky ingrediencie na cesto dáme do misy alebo do mixéra a vypracujeme hladké cesto. Chvíľu ho premiesime ešte na kuchynskej doske a potom ho zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme do chladničky na 1 hodinu.
- Asi ¾ až 1 šálku jahôd nakrájame na malé kúsky. Preložíme ich do menšieho hrnčeka, pridáme cukor, vanilkové semienka, 2 až 3 zomletia čierneho korenia a balzamikový ocot.
- Varíme na miernom ohni asi 5 až 10 minút, až kým jahody nie sú mäkké a celá zmes sa nezahustila. Potom odstránime z variča a necháme pár minút chladnúť.
- Jahodovú zmes rozmixujeme na pyré alebo roztlačíme vidličkou. Nakrájame aj zvyšné jahody a pridáme ich do pyré. Dobre premiešame, aby boli obalené omáčkou a dáme do chladničky na 30 až 60 minút macerovať.
- Rúru prehrejeme na 180 °C a cesto rozvaľkáme na 8 mm hrúbku. Vykrojíme si mini tartaletky a pokryjeme aj obvod formičiek.
- Cesto popicháme vidličkou a vystrihneme si malé štvorce, ktoré pokryjú dná tartaletiek. Do každej vložíme papier a zaťažíme ho suchou fazuľou alebo inou strukovinou.
- Pečieme 15 minút, vyberieme strukoviny a papiere a potom ešte dopekáme 20 minút do zlatista. Cesto by malo byť pred naplnením úplne vychladnuté.
- Prázdny vanilkový struk dáme do mlieka a privedieme ho k varu. Spolu zmiešame cukor, škrob, pridáme aj žĺtky a šľaháme do jemnej hmoty. Postupne do zmesi pridávame horúce mlieko a miešame, aby sa nezrazilo. Celú zmes dáme ešte variť na 2 až 3 minúty, kým krém nezhustne. Stále ho miešame. Potom krém zoberieme z variča a zakryjeme potravinárskou fóliou, aby sa na ňom nevytvorila krusta.
- Jahodové tartaletky plníme vychladnutým krémom, na ten dáme vrstvu jahôd a polejeme omáčkou. Ozdobíme bazalkovými lístkami a mletým čiernym korením.
Náš tip: Z cesta si môžete pripraviť aj jeden veľký tart do okrúhlej formy. Toto množstvo ingrediencií vystačí na formu s priemerom 26 cm.
Zdieľať na