Vplyv vyprážaných jedál na rozvoj obezity poznáme: Viete, aké ďalšie zdravotné riziká prináša ich konzumácia?

porcia jedla na tanieri a vplyv vyprážaných jedál na zdravie

Vedci prišli s ďalším dôvodom, prečo sa vyhýbať vyprážaným jedlám (Zdroj: Pexels/Lukas)

Negatívny vplyv vyprážaných jedál na naše zdravie sa skúma už dlhé roky. Vieme, že nadmerná konzumácia tohto typu jedál nepriaznivo vplýva na hmotnosť a rozvoj obezity, na kardiovaskulárne ochorenia a na mnoho iných zdravotných komplikácií, vrátane zvýšeného rizika vzniku zápalových procesov.

Nie je žiadnym tajomstvom, že veľa ľudí siaha po vyprážaných jedlách denne. Výsledky odborných štúdií potvrdzujú, že zlé stravovacie návyky súvisia s rozvojom zdravotných ťažkostí. K už spomenutým komplikáciám môžeme teraz pridať ešte jednu, ktorá súvisí s konzumáciou vyprážaných jedál, a to zvýšené riziko úzkosti a depresie. To ukázala najnovšia štúdia.

Negatívny vplyv vyprážaných jedál na mentálne zdravie

Nedávna štúdia potvrdila silnú spojitosť nadmernej konzumácia vyprážaných jedál a vyššieho rizika úzkosti a depresie. Zodpovedným prvkom je v tomto prípade chemická látka akrylamid, ktorá vzniká pri tepelnej úprave určitého jedla a štúdia objasňuje jej toxikologický mechanizmus účinku.

Preukázala, že dlhodobé pôsobenie akrylamidu indukuje správanie podobné úzkosti a depresii prostredníctvom neurozápalu sprostredkovaného oxidačným stresom. Štúdia skúmala viac ako 140 tisíc dobrovoľníkov a zistila, že najmä konzumácia vyprážaných zemiakov je silne spojená s o 12 % a o 7 % vyšším rizikom úzkosti a depresie.

Akými spôsobmi tepelnej úpravy nahradiť vyprážanie?

Všetkým nám je jasné, že vyprážanie je nezdravé. Existujú ale spôsoby prípravy jedla, ktoré sú zdravšie. Medzi ne patrí varenie, pečenie, naparovanie a aj grilovanie, ak sa pri ňom dodržujú zásady správneho používanie grilu. Modernou metódou je vyprážanie v teplovzdušnej fritéze bez použitia oleja. To je tiež jednoznačne zdravšou alternatívou voči klasickému vyprážaniu. Napriek týmto metódam, stále zostáva dôležitou časťou výber zdravých potravín a jedál. Konzumácia predpripravených ultraspracovaných potravín rovnako škodí nášmu zdraviu, pretože obsahujú veľa tukov a umelých prísad.

Zdravšie náhrady potravín

A preto namiesto klasických čipsov skúste ich pečené, zeleninové náhrady (napríklad cviklové alebo mrkvové), urobte si vlastné šišky namiesto kupovaných a pripravte si vlastné hranolky, namiesto zmrazeného polotovaru alebo tých z rýchleho občerstvenia.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Syndróm prázdneho hniezda: Odchod detí môže byť dôvodom na smútok, ale aj šancou na nový začiatok

Pokiaľ chcete svojmu telu dopriať plnohodnotnú a prirodzenú potravu, do svojho jedálnička zaraďte orechy, lososa, zelené listové šaláty, kurkumu, bylinky a koreniny, olivový olej, vajíčka, vysokopercentnú horkú čokoládu, zeler, brokolicu, bobuľové ovocie, cviklu, avokádo alebo kokosový olej.


Poradilo sa vám už konzumáciu vyprážaných jedál obmedziť?

Sledujte náš Instagram

Zdroj: plnielanu.sk, draxe.com, pnas.org
Odporúčame