Chystáte sa pozerať dôležitý zápas či dobrý film? Ak je vaša odpoveď kladná, určite oceníte chuťovku k zaujímavému sledovaniu. Ak nie, upečte si tieto skvelé praclíky aj tak, chuťové poháriky sa vám určite poďakujú. Je tiež ideálnou pochúťkou k vínku, keď očakáte nejakú návštevu.
Potrebujeme:
- 3 ČL instantného droždia
- 1,5 hrnčeka teplej vody
- 2 PL bieleho cukru
- 4 hrnčeky polohrubej múky
- 1 ČL soli
- 1 hrnček vody
- 1 PL sódy bikarbóny
- morskú soľ
- 50 g masla
Postup:
![]() |
Z teplej vody, droždia a cukru si pripravíme kvások. |
Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT „Kinder“ mliečny rez: Domáca verzia dobroty nielen pre najmenších |
|
![]() |
Pridáme múku a soľ. |
![]() |
Všetky ingrediencie spracujeme na tuhé cesto. |
Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Chrumkavé domáce müsli: Začnite deň zdravo a chutne! |
|
![]() |
Necháme približne polhodinu kysnúť na teplom mieste. |
![]() |
Potom cesto vyklopíme a rozdelíme na 8 rovnakých častí. |
Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Máte chuť na langoš? Túto jarmočnú pochúťku si ľahko pripravíte aj doma |
|
![]() |
Z každého kúsku urobíme tenký valček a vytvarujeme praclík podľa návodu na obrázku. |
![]() |
Vytvarovaný praclík ponoríme do vody zmiešanej so sódou bikarbónou. |
Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Domáce „Rafaelo“ zachutí aj vám: A máte ho hotové za chvíľku |
|
![]() |
Potom praclíky poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Medzi jednotlivými kúskami by malo byť dosť priestoru, pretože ich necháme ešte približne desať minút odpočívať kým podkysnú. |
![]() |
Posypeme hrubou morskou soľou a pečieme asi 15 minút pri teplote 220 stupňov, kým nebudú zlatohnedé. |
Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Začnite deň zdravo: Upečte si domáce celozrnné muffiny |
|
![]() |
Každý praclík potrieme rozpusteným maslom hneď po vybratí z rúry. |
![]() |
Dobrú chuť! |
Pripravujete si doma praclíky? Napíšte svoj recept na prípravu v diskusii.
Zdieľať na