Cuketa je ľahko stráviteľná zelenina, ktorú si mnohí ľudia spájajú len so zhadzovaním kíl. Pritom je výbornou zeleninou aj pre pravých chlapov – stačí ju len vedieť vhodne pripraviť. Pokiaľ teda túžite po zdravej a chutnej večeri, skúste sa inšpirovať našim receptom na zapekanú cuketu. Ručíme vám zato, že si prípravu tejto pochúťky ešte zopakujete!
Potrebujeme:
- 1 PL oleja
- 250 g mletého mäsa
- 1 cibuľu
- 3 strúčiky cesnaku
- soľ
- mleté čierne korenie
- bazalkuu
- provensálske korenie
- oregano
- 2 cukety
- 200 g tvrdého syra
- 200 g ricotty
- 1 vajce
Postup:
![]() |
Cibuľu a cesnak očistíme a nakrájame nadrobno |
Mohlo by vás zaujať: Sezóna cukety je v plnom prúde: Pripravte si z nej doma tieto dobroty |
|
![]() |
Na troche oleja osmažíme nakrájanú cibuľu a pridáme k nej cesnak |
![]() |
K cibuľke a cesnaku dáme mleté mäso a osmažíme ho |
Mohlo by vás zaujať: Tofu na rôzne spôsoby: Ideálne pokrmy aj počas horúcich dní |
|
![]() |
K mäsu pridáme paradajky a dusíme 20 minút |
![]() |
Medzitým si nakrájame cuketu na pol centimetrové plátky |
Mohlo by vás zaujať: Zdravé a chutné avokádo: Skúste výborné recepty pre teplú aj studenú kuchyňu |
|
![]() |
Cuketu osolíme, poukladáme na papierové utierky a necháme odstáť, aby pustila vodu |
![]() |
Plátky cukiet osušíme papierovými utierkami a nasucho opečieme na panvici |
Mohlo by vás zaujať: Placky, zapečená dobrota alebo polievka: Ochutnajte výborné cuketové rýchlovky |
|
![]() |
Do misky dáme ricottu, nastrúhaný tvrdý syr a vajíčko |
![]() |
Suroviny dôkladne miešame, kým nevznikne hustá zmes |
Mohlo by vás zaujať: Tekvica nie je len dužina: Listy ako afrodiziakum, semienka proti depresii |
|
![]() |
Keď je omáčka hotová, dáme na dno sklenenej nádoby jednu vrstvu a poukladáme na ňu plátky cukety |
![]() |
Na cuketu rozotrieme syrovú zmes |
Mohlo by vás zaujať: Rizoto, polievka či zapečená pochúťka: Na týchto zeleninových receptoch si pochutíte! |
|
![]() |
Vrstvy opakujeme, kým sa neminú suroviny. Vrstvenie ukončíme syrovou zmesou |
![]() |
Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov 20 minút zakryté vrchnákom a 15 minút bez neho |
Mohlo by vás zaujať: Cuketové recepty pre zdravie aj lepšiu líniu: Skúšali ste ich už? |
|
![]() |
Dobrú chuť! |
Na aké ďalšie spôsoby si doma cuketu pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.
Zdieľať na