Ženské stravovacie zvyky sú zdravšie než mužské, ale predovšetkým tiež menej zaťažujú životné prostredie. K tomuto záveru dospela štúdia vedcov z univerzity v nemeckom Halle. Podľa nich väčší podiel stravy bohatšej na zeleninu vedie k nižším emisiám skleníkových plynov.
Vedci dva roky študovali stravovacie zvyky 20 000 ľudí. Dospeli k záveru, že muži častejšie vyhľadávajú mäsité jedlá a používajú maslo, zatiaľ čo ženy dávajú prednosť ovociu a zelenine.
Podľa odborníkov má pritom výroba stravy živočíšneho pôvodu väčší vplyv na produkciu plynov, ktoré prispievajú k skleníkovému efektu. Zároveň je produkcia tejto potravy náročnejšia na poľnohospodársku plochu než pestovanie ovocia a zeleniny.
Tiež by vás mohlo zaujať: Tajomstvo slovíčka makrobiotika: Lepšou stravou k zdravšiemu telu
„Keby všetci muži v Nemecku prevzali stravovacie zvyky typické pre ženy, teda keby obmedzili na polovicu spotrebu mäsa a údenín a nahradili ich väčším podielom zeleniny, ovocia a obilnín, ušetrila by sa doma aj v zahraničí poľnohospodárska plocha o celkovej rozlohe 15 000 kilometrov štvorcových,“ uviedol vedúci štúdie Toni Meier.
Okrem toho by sa podľa neho do atmosféry dostalo o 15 000 ton menej skleníkových plynov. Do životného prostredia by sa tiež dostalo ročne o 60 000 ton menej čpavku, ktorý sa uvoľňuje z hnojív.
Vedci tvrdia, že pri výrobe potravín vzniká asi pätina všetkých nemeckých emisií skleníkových plynov.
Zdieľať na