Urodilo sa vám veľa ovocia a zeleniny? Takto plody ľahko zúžitkujete a vychutnáte aj v zime!

Letné ovocie v bedničkách

Využite úrodu ovocia a zeleniny a pochutiť si môžete aj v zime (Zdroj:Freepik/Yarunivstudio)

V záhradách sa nám obzvlášť v lete ponúka množstvo slnkom dozretej zeleniny a ovocia. Niekedy až toľko, že nevieme ako ho všetko naraz spotrebovať. Bola by škoda plytvať týmito zdravými darmi prírody, ktoré sa dajú využiť na rôzne pochúťky. Vyskúšajte napríklad naše tipy a pripravte si zásoby vitamínov aj na zimu.

Klasické džemy

Výhodou prípravy džemu je, že doň môžete použiť aj trochu poškodené ovocie, ktoré sa dá navyše aj rôzne kombinovať. So želírovacími prísadami nie sú ani veľmi časovo náročné na prípravu a určite ich v budúcnosti využijete na potieranie pečiva, do koláčov či na palacinky. Alebo ich niekomu darujte ako darček. Ak sa vám urodia figy, skúste si z nich urobiť takýto džem.

Poháre s džemom
Urobte si poctivé domáce džemy (Zdroj:Freepik.com)

Ľadová dreň alebo zmrzlina 

Na prípravu drene stačí rozmixovať obľúbené ovocie v mixéri, pridať podľa chuti malé množstvo cukru alebo medu a poriadne premiešať. Zmes nalejte do uzatvárateľnej nádoby a nechajte zamraziť. Na prípravu zmrzliny môžete vyskúšať tieto recepty.

Sušené ovocie a zelenia 

Na sušenie môžete použiť teplovzdušnú rúru alebo elektronickú sušičku. Plynová rúra sa neodporúča, pretože má tendenciu zohriať sa viac, ako je potrebné. Každý druh ovocia a zeleniny sa suší trochu inak, no všeobecne je to v rozmedzí 50-75 °C. Pri vyššej teplote by totiž dochádzalo ku strate vitamínov a plody by boli navyše tvrdé.

Ovocie a zelenina, ktoré sa chystáte sušiť, by malo byť zrelé, čerstvé, zbavené kôstok a nakrájané na cca 5 mm tenké plátky. Správne usušené ovocie musí byť pružné a pri rozkrojení by sa na ňom nemali objaviť kvapky vlhkosti. Zelenina by zas mala byť trochu tvrdšia a krehkejšia. Sušené ovocie alebo zeleninu vložte do vzduchotesnej nádobky a v zime budete mať zdravú pochúťku.

Sušené slivky
Pochutnajte si na sušených slivkách (Zdroj:Freepik/Dashu83)

Zaváraniny

Patria medzi najčastejší spôsob uchovania ovocia a zeleniny. Zaváranie si síce vyžaduje trochu viac práce, ale v konečnom dôsledku vám prinesie chutnú odmenu. Zavariť si môžete aj pretlak, detské výživy, či omáčky, na ktoré použijete potrebné ovocie alebo zeleninu. V tomto článku nájdete hneď niekoľko príkladov spracovania paradajok.

Spôsobov zavárania je niekoľko:

  1. v pohári naplnenom vodou a blanšírovanou zeleninou,
  2. v cukrovej vode pre ovocie,
  3. v oleji pre určitú zeleninu, ako sú papriky, artyčoky alebo paradajky
  4. a nakoniec v pohári s octom, kedy sa zelenina pomaly vylúhuje

Sirupy, džúsy a smoothie

Domáce sú určite lepšie ako tie kupované. Ovocie a zeleninu si odšťavte sami pomocou odšťavovača. Z ovocia si môžete podľa dobrého receptu pripraviť sirup, ktorého plná chuť iste každého poteší. My vám odporúčame aj niekoľko receptov na zdravé smoothies.

Smoothies z ovocia
Zdravé šťavy a smoothies vás nadchnú (Zdroj:Freepik.com)

Ovocie a zeleninu zmrazte

Zmrazenie je pre sezónne plody ideálne, pretože si pri ňom zachovajú všetky vitamíny a chuť. Z ovocia sú na mrazenie najlepšie plody s výraznou farbou dužiny, napríklad maliny, ostružiny, jahody, či ríbezle. Bobule je najlepšie zmraziť najprv rozložené na plechu, aby sa nezlepili a nevytvorili hrudu, ktorá sa po rozmrazení ťažko oddeľuje. Po takomto rozložení ich po dvoch hodinách v mrazničke zosypte do nádobky a uložte do mrazničky.

Zeleninu je lepšie krátko pred mrazením blanšírovať, pretože sa tak zničia nežiaduce enzýmy, ktoré by narušili jej chuť, farbu a konzistenciu. Vyhnite sa ale mrazeniu niektorých druhov, napríklad listového šalátu, čínskej kapusty, paradajok, či cibule.



Zdroj: plnielanu.sk,magazin.hortim.sk
Odporúčame