Pozreli sme sa do Google štatistík s cieľom nájsť najvyhľadávanejšie slané recepty. Výsledok nás milo prekvapil. Slováci hľadali najmä známe recepty, ktoré sú overené časom aj chuťovými pohárikmi. Ak hľadáte odpoveď na otázku „Čo dnes variť?“, inšpirujte sa nasledujúcou desiatkou obľúbených jedál, ktoré sme doplnili tematickými receptami priamo z Plní Elánu.
1. Lečo ako dokonalé spojenie zeleniny
Dokonalé spojenie paradajok, papriky a cibule rozvonia celú kuchyňu. Najlepšie lečo je domáce a z čerstvých surovín. K zelenine sa najčastejšie pridávajú vajíčka, no obľúbené sú tiež recepty s klobásou, párkami alebo zemiakmi.
VIDEOTIP Fantastické talianske lasagne od slovenskej kuchárky: Inšpirujte sa
5. Sviečková Wellington s krásne ružovým mäskom
Sviečkovú na smotane netreba rodákovi zo Slovenska obzvlášť predstavovať. Jednou z noviniek v zozname vyhľadávanosti je však recept na sviečkovú Wellington. Hovädzie sviečková sa potrie hubovým pyré a zabalí do lístkového cesta. Je dôležité vystihnúť správny čas pečenia, pretože mäso by malo zostať v strede krásne ružové. Dobrou prílohou sú zemiaky alebo grilovaná špargľa. Tento recept už pre vás chystáme! Zatiaľ si pozrite neodolateľnú klasiku.
Sviečková na smotane poteší všetkých gurmánov: Vyskúšajte tradičný i rýchly spôsob prípravy
VIDEOTIP Česká klasika sviečková: Vyskúšajte ju úplne inak!
Mohlo by vás zaujať: Máte radi fašírky? Vylepšite ich prívarkom či omáčkou podľa našich 5 receptov
6. Fašírky sú v kuchyni klasikou
S mletým mäsom sa veľmi dobre pracuje a pri príprave obeda alebo večere sa dá dochutiť rôznymi koreniacimi zmesami. Na klasických fašírkach azda ani nie je čo pokaziť. Máte chuť na vysmážané alebo zapekané fašírky? Aj naše recepty jasne ukazujú, že nie je len jedna správna možnosť.
FOTORECEPT Zapekané fašírky so syrom sú šťavnaté a mäkučké: Skúste obľúbenú klasiku v novom šate!
Máte radi fašírky? Vylepšite ich prívarkom či omáčkou podľa našich 5 receptov
7. Hamburger po ktorom si oblížete prsty
A pokračujeme s mletým mäsom. Tentokrát mu bude robiť spoločnosť nadýchaná žemľa, chutné dresingy a bohatá zeleninová obloha. Príprava chuťovo parádne nakombinovaného hamburgeru síce nie je náročná, no oplatí sa poznať niekoľko dobrých tipov, ako to zvládnuť minimálne na poloprofesionálnej úrovni!
Najlepší domáci hamburger: S týmito tipmi sa vyrovnáte aj profi reštauráciám
VIDEOTIP Recept na hamburger s poctivou domácou žemľou: Je to rozdiel!
Famózne domáce burgre: Spravia z vás hviezdu každej grilovačky
8. Boršč pre pravých jedákov
Boršč patrí k tradičným jedlám východných slovanských národov. Jeho základom je vývar z kostí a mäsa, ktorý dopĺňa mrkva, zeler, petržlen, cibuľa, kapusta a neodmysliteľná súčasť – červená repa. Práve červená repa dodáva boršču jeho unikátnu farbu a odlišuje ho od ostatných polievok.
FOTORECEPT Pravý ukrajinský boršč: Výdatný vývar plný zdravej zeleniny a jemného mäska
9. Maďarský guláš robte podľa overeného receptu
Aj naši južní susedia majú svoje chuťové lákadlá. Po segedínskom guláši sa do popredia dostáva výdatný maďarský guláš. Najlepší je z hovädzieho mäsa, ktoré sa krásne rozpadáva a výborne ladí s chuťou cibule a typických korenín. Receptov na maďarský guláš je už veľa, vyskúšajte napríklad tento overený.
10. Zemiakové placky z našej národnej kuchyne
Do desiatky najvyhľadávanejších slaných receptov za minulý rok sa dostali aj zemiakové placky. Nie je dôvod čudovať sa. Zemiaky sú dostupnou surovinou, ktorá má v slovenských kuchyniach bohaté využitie na slano či na sladko. Síce sa pri príprave zemiakových placiek nevyhnete strúhaniu, výsledok však bude stáť za to!
Tradičná kuchyňa chutí aj dnes: Vyskúšajte zemiakové placky na tri spôsoby
VIDEOTIP Nudia vás klasické zemiakové placky? Vyskúšajte tento recept!
Zdieľať na
Zdieľaní