Pozreli sme sa do Google štatistík s cieľom nájsť najvyhľadávanejšie slané recepty. Výsledok nás milo prekvapil. Slováci hľadali najmä známe recepty, ktoré sú overené časom aj chuťovými pohárikmi. Ak hľadáte odpoveď na otázku „Čo dnes variť?“, inšpirujte sa nasledujúcou desiatkou obľúbených jedál, ktoré sme doplnili tematickými receptami priamo z Plní Elánu.
1. Lečo ako dokonalé spojenie zeleniny
Dokonalé spojenie paradajok, papriky a cibule rozvonia celú kuchyňu. Najlepšie lečo je domáce a z čerstvých surovín. K zelenine sa najčastejšie pridávajú vajíčka, no obľúbené sú tiež recepty s klobásou, párkami alebo zemiakmi.
Rýchle a lacné recepty, na ktoré vám stačí pár základných surovín: Pochutí si celá rodina!
2. Rizoto na rôzne spôsoby
Na rizote zbožňujeme jeho tvárnosť a prispôsobiteľnosť. Nebudeme si predsa do rizota pridávať ingrediencie, ktoré nemáme radi. Základom rizota je ryža a je už len na vás, či sa pustíte do prípravy ako originál z talianskej kuchyne, alebo dáte prednosť slovenským verziám.
Pravá chuť slnečného juhu: Pripravte si chutné rizoto trikrát inak
FOTORECEPT Rizoto s bazalkovým pestom: Zvládne ho pripraviť naozaj každý
FOTORECEPT Rizoto so sušenými paradajkami a šampiňónmi: Z Talianska na váš stôl
3. Pizza je nielen talianskou, ale už aj slovenskou klasikou
Do TOP trojky najvyhľadávanejších slaných receptov dostala práve pizza. Túto taliansku klasiku si Slováci doslova zamilovali a chcú si ju doma pripraviť presne tak, ako majú radi. Základom je ovládnuť prípravu dokonalého cesta, staviť na kvalitný pomodoro základ a experimentovať s rozmanitými syrmi a voňavými bylinkami.
Domáce pizzové cestá: Vyberte si to naj práve pre vás
FOTORECEPT Domáca pizza: Upečte si pochúťku ako z talianskej reštaurácie aj vy
Pochúťka pre rodinu aj pre návštevy: Skúste pizzu trikrát inak
4. Lasagne zaujmú delikátnou kombináciou mäsa a cestovín
Inšpirácia chuťami talianskej kuchyne je, zdá sa, nevyčerpateľná. Svedčí o tom aj záujem o prípravu lasagní. Kým niektorí z nás majú pred nimi rešpekt, další túto delikátnu kombináciu cestovín, mletého mäsa, zeleniny a bešamelu, už zvládajú na jednotku. Pozrite si naše recepty na pravé lasagne a vychutnajte si výdatné spojenie chutí.
FOTORECEPT Pravé lasagne s mletým mäsom: Budete ich chcieť variť každý deň!
VIDEOTIP Fantastické talianske lasagne od slovenskej kuchárky: Inšpirujte sa
5. Sviečková Wellington s krásne ružovým mäskom
Sviečkovú na smotane netreba rodákovi zo Slovenska obzvlášť predstavovať. Jednou z noviniek v zozname vyhľadávanosti je však recept na sviečkovú Wellington. Hovädzie sviečková sa potrie hubovým pyré a zabalí do lístkového cesta. Je dôležité vystihnúť správny čas pečenia, pretože mäso by malo zostať v strede krásne ružové. Dobrou prílohou sú zemiaky alebo grilovaná špargľa. Tento recept už pre vás chystáme! Zatiaľ si pozrite neodolateľnú klasiku.
Sviečková na smotane poteší všetkých gurmánov: Vyskúšajte tradičný i rýchly spôsob prípravy
VIDEOTIP Česká klasika sviečková: Vyskúšajte ju úplne inak!
Mohlo by vás zaujať: Máte radi fašírky? Vylepšite ich prívarkom či omáčkou podľa našich 5 receptov
6. Fašírky sú v kuchyni klasikou
S mletým mäsom sa veľmi dobre pracuje a pri príprave obeda alebo večere sa dá dochutiť rôznymi koreniacimi zmesami. Na klasických fašírkach azda ani nie je čo pokaziť. Máte chuť na vysmážané alebo zapekané fašírky? Aj naše recepty jasne ukazujú, že nie je len jedna správna možnosť.
FOTORECEPT Zapekané fašírky so syrom sú šťavnaté a mäkučké: Skúste obľúbenú klasiku v novom šate!
Máte radi fašírky? Vylepšite ich prívarkom či omáčkou podľa našich 5 receptov
7. Hamburger po ktorom si oblížete prsty
A pokračujeme s mletým mäsom. Tentokrát mu bude robiť spoločnosť nadýchaná žemľa, chutné dresingy a bohatá zeleninová obloha. Príprava chuťovo parádne nakombinovaného hamburgeru síce nie je náročná, no oplatí sa poznať niekoľko dobrých tipov, ako to zvládnuť minimálne na poloprofesionálnej úrovni!
Najlepší domáci hamburger: S týmito tipmi sa vyrovnáte aj profi reštauráciám
VIDEOTIP Recept na hamburger s poctivou domácou žemľou: Je to rozdiel!
Famózne domáce burgre: Spravia z vás hviezdu každej grilovačky
8. Boršč pre pravých jedákov
Boršč patrí k tradičným jedlám východných slovanských národov. Jeho základom je vývar z kostí a mäsa, ktorý dopĺňa mrkva, zeler, petržlen, cibuľa, kapusta a neodmysliteľná súčasť – červená repa. Práve červená repa dodáva boršču jeho unikátnu farbu a odlišuje ho od ostatných polievok.
FOTORECEPT Pravý ukrajinský boršč: Výdatný vývar plný zdravej zeleniny a jemného mäska
9. Maďarský guláš robte podľa overeného receptu
Aj naši južní susedia majú svoje chuťové lákadlá. Po segedínskom guláši sa do popredia dostáva výdatný maďarský guláš. Najlepší je z hovädzieho mäsa, ktoré sa krásne rozpadáva a výborne ladí s chuťou cibule a typických korenín. Receptov na maďarský guláš je už veľa, vyskúšajte napríklad tento overený.
10. Zemiakové placky z našej národnej kuchyne
Do desiatky najvyhľadávanejších slaných receptov za minulý rok sa dostali aj zemiakové placky. Nie je dôvod čudovať sa. Zemiaky sú dostupnou surovinou, ktorá má v slovenských kuchyniach bohaté využitie na slano či na sladko. Síce sa pri príprave zemiakových placiek nevyhnete strúhaniu, výsledok však bude stáť za to!
Tradičná kuchyňa chutí aj dnes: Vyskúšajte zemiakové placky na tri spôsoby
VIDEOTIP Nudia vás klasické zemiakové placky? Vyskúšajte tento recept!